Lite sex snack idag.

Hejsan.
ja tänkte fktiskt slänga upp några rader här om lite sex och sådant. och så kanske jag slänger in lite annat sex prat får väl se vad jag kan och orkar skriva.. :) men nog om denna texten. :) kram / M

-

Porr:
Porr är ofta något, kanske en film, en bild eller en text som på ett påtagligt sätt beskriver personer som har sex med varandra eller sig själva.
-
Sex under och efter graviditeten:
De sexuella känslorna förändras för både män och kvinnor under och efter graviditeten. För vissa innebär det ingen större skillnad i sexlivet medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande. För en tredje påverkar det sexlivet positivt. Många väljer själva att ta en längre paus efter förlossningen.
Även om du och din partner har ett bra sexliv i vanliga fall, finns det en stor chans att ni kommer få förändringar i er relation under den här tiden. Prata med varandra om hur ni känner och vad ni vill. Försök komma fram till en lösning som passar båda. Nedan följer några av de vanligaste funderingar som finns om sex under graviditeten.
-
Sex under graviditeten är ofarligt:
Många oroar sig för att det är farligt för fostret eller kvinnan att ha sex under graviditeten. Det är det inte. Orgasmer kan i vissa fall utlösa sammandragningar och vävnaderna i underlivet är skörare kan börja blöda lättare under graviditeten och när barnet är fött. Det kan kännas lite obehagligt men är inte skadligt. Om du får en blödning och känner dig orolig kan kan du dygnet runt ringa Vårdguiden på telefon 08-320 100 och få råd.
Om du däremot får en kraftig blödning ska du alltid kontakta en gynekologisk akutmottagning, förlossningen eller ringa 112.Även om det inte är skadligt rent fysiskt kan både kvinnor och män uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Det är viktigt att ni lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om någon av er inte vill ska man självklart inte ha sex.
-
Barnet ligger skyddat:
Det är stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet.
-
Sex kan bli skönare:
Många kvinnor upplever det som skönare att ha sex under graviditeten. Det beror på att slemhinnorna sväller och hormonhalterna gör att man lättare blir våt. Den bästa tiden brukar vara efter de första tre månaderna när illamåendet försvunnit och innan du blivit alltför stor och otymplig.
-
När magen är i vägen:
Bra ställningar kan vara svåra att hitta när magen är i vägen. Det bästa och roligaste rådet är helt enkelt att experimentera tills ni hittar en ställning som fungerar för er. Det kan fungera bra om kvinnan ligger ner på sidan, om hon står på alla fyra eller på knä i sängen och hänger på sängkarmen. Att ha sex i vatten kan underlätta för kvinnan eftersom kroppen blir lättare.
-
I slutet av graviditeten:
Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även för dildos och andra sexleksaker.Om den ena parten vill ha sex och den andra inte så finns det en massa andra saker man kan göra än att ha samlag, glöm inte bort dem. Att ge varandra massage eller oral stimulans är två exempel.
-
Förlossningen och sexlivet:
Hur förlossningen påverkar våra liv är väldigt individuellt. Om förlossningen är enkel känns det säkert lättare att fortsätta ha sex som tidigare, men om förlossningen är svår kan det ta längre tid, både fysiskt och psykiskt.
-
Vad händer i kroppen efter förlossningen:
Den första tiden efter förlossningen kan bristningar i slidan eller mellangården göra ont. De läker efter en tid.Östrogenmängden i kroppen minskar också vilket gör att dina slemhinnor blir torrare.Om du har blivit klippt kan det göra ont i klippet en längre tid efter förlossningen än om du spruckit av dig själv. Om du får problem kan du använda ett bra glidmedel.
-
När kan man ha sex efter förlossningen? :
Under föräldrautbildningen brukar man säga att det går bra att ha sex fyra till sex veckor efter förlossningen, men många par känner sig inte redo på så kort tid. Många väntar upp till tolv månader innan de har sex. De nyblivna föräldrarna är ofta så upptagna av det nya lilla livet att sex blir sekundärt. Många saknar det inte ens eftersom livet får en annan fokus under den här perioden.Det är viktigt att du inte känner någon press att börja ha sex igen, utan att du börjar när det känns rätt för dig. Det kan vara bra att få igång samlivet genom att bara ligga och mysa ihop. Det gör att ni får tid att hitta tillbaka och vänja er vid varandra igen.
-
Förlossningen kan påverka positivt:
Det behöver inte vara negativt för sexlivet att föda barn. Många kvinnor känner att de får en ökad sexlust efter förlossningen. Det kan bero på att blodtillförseln i underlivet ökar. Antalet nervtrådar till klitoris ökar också och själva klitoris kan bli något större. Många kvinnor upplever att de får skönare och skarpare orgasmer efter förlossningen.
-
Prata:
Om ni känner att det går för lång tid utan att lusten kommer tillbaka är det bästa rådet att ni pratar med varandra. Försök komma fram till var problemet ligger och se vad ni kan göra för att förbättra situationen.
För många är det svårt att prata om problem med sexlivet. Men om man inte berättar om sina problem kan man inte göra något åt dem. Det är inte ovanligt att det tar ganska lång tid att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv.
-
Sexberoende:
Sexberoende kan ta sig uttryck som tvångsmässigt tänkande på sex, ett inre tvång att utföra sexuella aktiviteter eller sexvanor som för med sig stora problem eller risker. Behandlingen är inriktad på att bryta mönster som kan vara skadliga och stärka den friska sexualiteten.Sexuella behov och hur vi tillfredsställer dem varierar från person till person, därför kan det vara svårt att dra gränser för vad som är sexberoende. Den som är sexberoende söker dock snabb tillfredsställelse eller ”kickar” i olika situationer eller beteenden och utvecklar en ohälsosam relation till de sexuella aktiviteter han eller hon ägnar sig åt.Det kan till exempel röra sig om tvångsmässigt onanerande, tvångsmässigt användande av telefonsextjänster eller porrsurfande på internet, anonym sex med främlingar eller sex med prostituerade.Det sexuella beteendet blir en flykt från verkligheten som för en kort stund dämpar oro eller ångest men som snart ersätts av skam och tomhetskänslor.Precis som när det gäller andra typer av beroenden finns faktorer som stark lust eller tvång, förlorad kontroll och problem att sluta med i bilden. Beroendet trappas också upp med tiden. En annan likhet är att man fortsätter med sitt beteende trots att det får negativa följder.
-
Tecken på sexuell beroendeproblematik kan vara:
Din sexuella lust uppfyller dina tankar en stor del av tiden och påverkar din vardag.
Du känner ett tvång att utföra sexuella aktiviteter när du är stressad, spänd eller deprimerad.
Dina sexuella vanor har fört med sig stora problem. Det kan vara problem i relationer, i arbetslivet, sjukdomar eller andra hälsoproblem, kriminella handlingar eller att du utsätter dig eller andra för stora risker.
-
Sök vård:
Du kan vända dig till din vårdcentral om du har frågor eller behöver hjälp. Vårdcentralen kan hjälpa dig vidare till andra mottagningar om det behövs.Sexualmedicinskt centrum vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge tar bland annat emot personer med sexuell beroendeproblematik. Hit kan du söka direkt eller via remiss från husläkare eller annan läkare.Ungdomsmottagningarna är öppna för killar och tjejer upp till 23 år. De kan också hjälpa dig vidare om det skulle behövas.Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på mottagningen under Hitta vård och omsorg upptill. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa tid via internet. Klicka på länken Mina vårdkontakter till höger.Det finns även en stödorganisation som arbetar för sexberoende och anhöriga.
-
Behandling:
Sexberoende kan behandlas med samtalsterapi, individuellt eller i grupp. Under behandlingen kartläggs sexuella tankar och fantasier samt mönster i det sexuella beteendet och man ökar förståelsen för orsakerna bakom. Målet är att stärka den friska sexualiteten och att bättre kunna kontrollera skadliga sexuella beteenden.
I vissa fall kan den som är beroende behöva hjälp att dämpa starkt påträngande sexuell lust och sexuella fantasier med hjälp av hormondämpande medicin eller psykofarmaka.
-


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0